Hverdagen
Vi arbejder i Pandastuen med faste ugeplaner, så både vores børn og forældre ved, hvad de kan forvente af den kommende uge. Vores planer er altid fleksible, og vi tilgodeser børnenes behov på dagen, og genkendeligheden i ugeplanerne gør, at vi har rum til at tage de rette hensyn. En uge hos os kan byde på forskellige dagstemaer så som farvetema, bevægelsestema eller en dag med udflugt i vores egen minibus.
En typisk dag hos Pandastuen kan derfor forløbe sådan her:
Når barnet møder ind om morgenen, skal barnet og forældre spritte hænder af, inden de træder ind på pandastuen. Har barnet synligt snavs på hænderne, skal de på badeværelset og vaske hænder. Herefter tager pædagogerne imod barnet, og der bliver sagt farvel til forældrene. Kl. 9:30 holder vi morgensamling, hvor vi gennemgår dagen (ugedag, dato, måned, år, vejret og årstid). Herefter tager vi nogle gange sangbogen frem, og børnene vælger en sang, nogle gange laver vi yoga med børnene, andre gange læser vi en historie, hvor børnene skal bruge diverse fagter og mimik under historien.
Efter morgensamling går vi i gang med dagens aktiviteter, som varierer fra dag til dag. I løbet af en uge har vi en turdag, hvor vi eksempelvis tager til skoven, stranden, på bondegård. Vi har også en kreativ dag, hvor børnene lærer at klippe med saks, lime med stift, klistre med pailletter, lave sjove dyr ud af pap og lignende. Vi har en dag med BOB (børn og bevægelse), hvor vi laver en masse sanglege, laver forhindringsbaner, eller tager ud og løber på en græsplæne. Vi har også en dag hvor børnene er på vores legepladser og lære at socialisere sig med andre jævnaldrende. Nogle pædagogiske aktiviteter kan strække sig over et par dage, og derfor er der ofte 2 dage på en uge, hvor vi laver den samme aktivitet med børnene.
Vi spiser frokost kl. 11, og vi har vores eget køkken i institutionen, som laver mad til børnene hver dag. Her er børnene med til at dække bord, se på maden og fortælle, hvad det er vi skal spise, samt hvilke farver maden har. Vi sørger for, at der er en god og hyggelig stemning under frokosten, og der er ofte gode samtaler under frokosten, samtidig med at vi øver børnene i at smage på al maden. Efter frokosten hjælper børnene med at rydde op fra frokostbordet, og de hælder det resterende mad i vores bio-spand, sætter deres tallerken, bestik og kopper på rullebordet og bagefter vasker deres hænder.
De børn, der har behov for en lur, sover i vores puderum efter frokosten. Vi har også barnevogne til rådighed, så de helt små har mulighed for at blive puttet der. De børn, der ikke sover til middag, kommer på legepladsen for at socialisere sig med andre jævnaldrende, hvor vi som personale er på sidelinjen til at støtte og vejlede børnene i at danne sociale relationer.
Traditioner
Vi elsker højtider hos Pandastuen og gør meget ud af at fejre og hygge lidt ekstra om børnene. Mange af vores traditioner følger årets gang såsom:
Fastelavn: I ugerne op til fastelavn, laver vi masker med børnene som kommer op at hænge på stuen. Et par dage før fastelavn maler vi fastelavnstønden, og børnene er helt vilde med at pynte den. Når vi fejrer fastelavn på selve dagen, kommer både børn og personale udklædt, og vi synger fastelavnssange, slår katten af tønden, fejrer kattekonge/dronning, spiser fastelavnsboller mm.
Påske: Her er børnene med til at så karse og klippe/klistre diverse påskeudklip, og vi tager gerne på bondegårdstur for at se får, lam og kyllinger. Når børnene går på påskeferie (helligdagene) får de deres karse og udklip med hjem til familien.
Efterår: Om efteråret plukker og samler vi en masse æbler fra vores æbletræer på legepladsen sammen og vasker og skræller dem. Her sidder børnene udendørs sammen med børnehavebørnene og skræller æbler, og der er en god og hyggelig stemning ved bordene. Efterfølgende bliver æblerne brugt til at bage en æblekage, som nydes på diverse stuer.
Efterår: om efteråret tager vi på kastanjejagt, og efterfølgende er børnene med til at vaske kastanjerne og lægge dem til tørre. Herefter laver vi sjove kastanjedyr med børnene gennem flere dage, og nogle gange holder vi en bedsteforældredag, hvor børnene sammen med deres bedsteforældre sidder og laver kastanjedyr og hygger sig sammen.
Halloween: I oktober måned afholder vi Halloween, hvor børnene laver (u)hyggelige masker, som vi hænger op på stuen, vi pynter stuen med halloweenting, bager edderkoppeboller og hører (u)hyggelige sange og historier.
Jul: Hver dag i december måned har en fra juleværkstedet været forbi med en gave til børnene om natten og lagt gaven i vores julesæk udenfor døren. Børnene åbner på skift gaverne og leger fælles med dem på pandastuen. Vi producerer ”hemmeligheder” i løbet af december måned og hygger med julesange og julehistorier. I løbet af december måned bliver forældre inviteret til julehygge, hvor der serveres æbleskiver og kaffe og der hygges med børnene.